Хто видає дозвіл на будівництво в Україні

Хто видає дозвіл на будівництво в Україні

02.12.2020

В сучасній Україні є досить багато бажаючих побудувати ті чи інші об'єкти - від невеликих архітектурних форм у вигляді дачних будиночків, гаражів та сараїв до багатоквартирних житлових комплексів і величезних торгово-розважальних центрів.

Для будівельно-монтажних робіт українське законодавство передбачає проходження безлічі етапів і підготовки багатьох документів, але основне, з чого слід починати будівництво - це отримання дозвільних документів.

Етапи будівельних робіт: отримання дозвільних документів

Шлях від задуму до його втілення в реальності дуже непростий і досить довгий. Після появи ідеї необхідно вирішити ще багато серйозних питань на кожному з етапів будівництва, серед яких можна виділити наступні основні моменти:

  • вибрати ділянку для будівництва;
  • забезпечити фінансування проекту;
  • розробити та узгодити проект будівництва;
  • скласти перспективний план з позначенням строків початку і закінчення кожного етапу робіт;
  • здійснити закупівлю матеріалів;
  • знайти надійних виконавців і т. д.

Але головне, що потрібно зробити - це отримати дозвіл на будівництво. Для його отримання доведеться відвідати масу державних установ, отримати купу різних документів і довідок, витративши на це багато часу і фізичних сил.

Один з основних моментів, який слід виконати ще до подачі заяви на отримання дозвільних документів - це проведення топографічних і геологічних досліджень.

Проводять їх і дають офіційний висновок про придатність ділянки для забудови та розміщення того чи іншого об'єкта фахівці-землевпорядники. Якщо все в порядку, можна приступати до розробки проекту і звернутися в компетентні організації за отриманням будівельного паспорта.

Хто займається видачею дозволів на будівництво в Україні?

На території України дозвільні документи на зведення будівель видається будівельна ліцензія уповноваженим на це державним органом - архітектурно-будівельна інспекція, скорочено ДАБІ. Фахівці цього відомства відповідають за видачу дозволів на проведення будівельних робіт.

Для отримання документа необхідно написати заяву встановленого зразка, прикласти до нього великий перелік документів та подати весь пакет в ДАБІ для розгляду і прийняття рішення. Дозвільні документи на будівництво існують в двох видах:

  • повідомлення на проведення будівельних по об'єктах класу СС1: садові і дачні будиночки, магазини, житлові приватні будинки, господарські будівлі, складські та офісні приміщення, які не потребують
  • високого ступеня відповідальності;
  • дозвіл - для об'єктів підвищеної відповідальності класів СС2і СС3, до яких відносяться промислові будівлі і споруди, багатоквартирні житлові будинки та інші складні інженерні споруди.

Якщо самим складно займатися отриманням необхідних дозволів, можна отримати кваліфіковану допомогу від спеціалізованих приватних фірм. Звернувшись в компанію "Закон Львів" грамотні юридичні послуги, ви отримати якісні послуги і збережете власний час.

Якщо ви виявили помилку чи неточність в тексті, виділіть її та натисніть Ctrl + Enter